Lees dit als je jouw uitdagingen voor gewichtsverlies wilt overwinnen

Een vrouw en haar man gaan samen op een dieet omdat ze willen afvallen en overtollige kilo’s kwijt willen. 

Zijn ze allebei gemotiveerd om er compleet voor te gaan? Ja. 

Tellen ze elk trouw de calorieën die ze naar binnen werken? Ja. 

Toch zal de man in dit proces eerder zijn ongewenste kilo’s kwijtraken dan zijn vrouw.
Waarom is dat?

Geef de schuld aan je genen, zeggen sommige experts.

“We horen dit de hele tijd en het kan frustrerend zijn voor vrouwen”, zegt endocrinoloog Ula Abed Alwahab, MD. “Maar helaas voor vrouwen kan hun genetische samenstelling het afvallen een beetje uitdagender maken.”

Dus welke factoren zijn hier aan het werk welke er voor zorgen dat een vrouw minder snel haar kilo’s kwijt raakt?

1. Metabolisme uitdagingen. 

Vrouwen hebben doorgaans meer lichaamsvet en minder spieren dan mannen. En dat beïnvloedt de basisstofwisseling, of hoeveel calorieën je lichaam in rust verbrandt.

“De stofwisseling wordt gedeeltelijk bepaald door je spiermassa, en vrouwen hebben van nature minder spieren en meer vet dan mannen”

zegt diëtist en gecertificeerde diabetesopvoeder Dawn Noe.

2. Zwangerschapseffecten. 

Wanneer een vrouw zwanger raakt, wordt ze zwaarder en krijgt ze meer lichaamsvet. Daarnaast is het voor een kersverse moeder vaak moeilijk om tijd te vinden om te sporten en te slapen. En ze heeft beide nodig om die extra kilo’s kwijt te raken.

Borstvoeding helpt echter wel bij het verbranden van calorieën en gewichtsverlies in deze levensfase.

3. Menopauze. 

Vrouwen worden ook dikker in hun buik tijdens de menopauze door een verlies van hormonen en een langzamer metabolisme. Sommige vrouwen hebben zelfs een naam voor hun nieuwe potbuik – meno-pot.

4. PCOS-uitdagingen. 

Tussen 5 en 10 procent van de vrouwen heeft polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een hormonale onbalans die gewichtsverlies bemoeilijkt en onregelmatige menstruatie veroorzaakt.

Ondanks deze uitdagingen zijn er tal van manieren om gewichtstoename te bestrijden en te overwinnen. Hier zijn er drie die je kunt inzetten om jouw gewichts-doelen te bereiken:

1. Weerstand en krachttraining.

Het opbouwen van spiermassa helpt zowel vrouwen als mannen hun metabolisme te stimuleren. Als je meer spiermassa hebt, kun je meer calorieën verbranden, zelfs als je zit of wanneer je in rusthouding bent.

Je kunt je spieren op peil houden door minimaal twee keer per week weerstandstraining te doen, gedurende 20 tot 30 minuten per sessie. Dit is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt. (Je stofwisseling vertraagt ​​van nature en je verliest spieren naarmate je ouder wordt.)

Er zijn verschillende manieren om weerstandstraining aan te pakken:

  • Gebruik machines of halters/dumbells in een sportschool of thuis.
  • Gebruik losse gewichten of weerstandsbanden.
  • Doe mee aan een kickbokstraining, zoals Kickboksen Voor Vrouwen in Delft.

Tijdens een kickboksles gebruik je je lichaam voor weerstand door push-ups, squats en lunges te doen.

Vrouwen aarzelen soms om aan krachttraining te doen omdat ze bang zijn dat ze er mannelijk uit gaan zien. Maar dat is een complete misvatting, aangezien vrouwen de hoeveelheid testosteron missen die mannen wel hebben.

Wij moedigen vrouwen aan om vertrouwd te raken met weerstand en kracht training

“Vrouwen zouden moeten om de voordelen van het opbouwen van spieren te krijgen, zoals een verhoogde stofwisseling en het voorkomen van osteoporose”.

Weerstand en kracht oefeningen zijn niet alleen gezond omdat het een training is. Omdat het je helpt in spiermassa te groeien en/of in stand te houden, verbrand je meer calorieën, wat de insulineresistentie aanzienlijk vermindert en diabetes helpt voorkomen.

2. Zoek het eetpatroon dat het beste bij je past.

Als een man van middelbare leeftijd en een vrouw allebei geïnteresseerd zijn in afvallen, is de hoeveelheid calorieën die een man nodig heeft om af te vallen ongeveer 1.500 per dag (afhankelijk van lengte/gewicht/niveau van lichamelijke activiteit), maar de caloriebehoefte van de vrouw zal veel minder – meestal ongeveer 1.200 calorieën per dag..

Als ze allebei regelmatig sporten, kunnen die calorieën natuurlijk iets hoger verschuiven. Voor vrouwen kan het handhaven van uw gewichtsverlies betekenen dat je op de lange termijn minder moet eten dan mannen.

“Onderzoek naar gewichtsverlies bevestigt niet het ene eetpatroon boven het andere, en het eetpatroon dat je kiest, moet worden aangepast aan jouw gezondheidsbehoeften en eetgedrag.”

3. Focus op de lange termijn.

Het is belangrijk om geduld te hebben en te blijven focussen op de lange termijn. Studies tonen aan dat de meeste plannen voor gewichtsverlies binnen een jaar zouden moeten resulteren in 5% tot 10% gewichtsverlies als je je eraan houdt. 

Of je nu een vetarm, koolhydraatarm dieet of een ander dieet volgt, zorg ervoor dat de maaltijden uitgebalanceerd en voedzaam zijn. Denk aan magere eiwitten, gezonde vetten zoals noten, olijfolie en avocado’s, beperkte enkelvoudige koolhydraten (geen suiker, wit brood, gezoete dranken) en veel vitamines en mineralen uit groenten en fruit.

Andere voedingsaanbevelingen voor vrouwen ouder dan 50 zijn onder meer het handhaven van voldoende calcium en vitamine D, hetzij uit voedsel of supplementen.

Daarnaast is discipline enorm belangrijk aangezien je een gezonde dosis discipline moet kunnen aanspreken om jouw lange termijn doelen te behalen op dit vlak.

Door te komen trainen bij Kickboksschool Delft, elke week jezelf uit te blijven dagen om het maximale te geven wat je kunt bouw je mentale kracht op. En dat is wat je nodig hebt om de discipline op te kunnen brengen om jouw lange termijn gewichts-doelen te behalen en de uitkomst hiervan in stand te houden.

Kom dan ook gewoon eens lekker mee trainen met onze Kickboksen Voor Vrouwen training in Delft. De koffie staat NIET klaar, maar een heerlijke training wel! 

KLIK HIER VOOR EEN GRATIS PROELFES